Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Wat zijn de kosten bij aankoop van een huis in de Algarve?

 

Als u voornemens bent om een woning in Portugal te kopen, is het verstandig om vooraf duidelijk te hebben met welke kosten u te maken krijgt. Met welke kosten krijgt u te maken bij de aankoop en welke kosten komen ieder jaar terug na aankoop? We hebben ze in dit artikel voor u op een rij gezet.  


 

Eénmalige kosten bij aankoop
Bij de aankoop van een woning in Portugal zijn er de volgende éénmalige kosten die u moet betalen. 
Overdrachtsbelasting (berekening via prijstabel) 
- Zegelbelasting (0,8% van de aankoopsom) 
- Notaris- en registratiekosten (circa € 950) 
- Advocaatkosten (1% + BTW van de aankoopsom)

 

Wij adviseren altijd een advocaat in te schakelen bij de aankoop van een woning in Portugal. De rol van de advocaat is in Portugal erg belangrijk en veelomvattend. De rol van de notaris is in Portugal veel kleiner in vergelijking zoals wij deze in Nederland en België kennen, vandaar dat de kosten voor de notaris ook veel lager liggen in Portugal.  
 
U moet ongeveer rekening houden met een totaal van 6% tot 8% aan bijkomende kosten voor woningen met een aankoopsom lager dan € 1.000.000. Voor woningen met een aankoopsom hoger dan € 1.000.000 kunt u globaal rekenen met 10% aankoopkosten, daar de overdrachtsbelasting voor woningen boven € 1.000.000 een vast percentage van 7,5% heeft. De aankoopbegeleiding van de makelaar is kosteloos in Portugal, deze wordt betaald door de verkopende partij.

Indien u een hypotheek nodig heeft in Portugal, zijn er aanvullende kosten voor de bank, taxatie, vertaalkosten én een aanvullende zegelbelasting van 0,6% over het hypotheekbedrag.

Wilt u een op maat gemaakte berekening ontvangen van de aankoopkosten voor de prijsklasse waarin u zoekt? Mail ons dan via deze link en geef de  gewenste prijsklasse door.  

Periodieke kosten na aankoop
Na aankoop van uw woning in Portugal krijgt u te maken met de volgende kosten: 

  • IMI
  • AIMI
  • Gebruikskosten (water, elektra, gas, tv en internet)
  • Condominium kosten (=service kosten bij appartementen en geschakelde woningen) 

IMI
Als woning eigenaar in Portugal betaalt u jaarlijks een onroerend goed belasting, genaamd IMI (Imposto Municipal sobre Imóveis). De hoogte van deze belasting verschilt per gemeente en varieert tussen 0,3% en 0,8% van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde heet in Portugal "Valor patrimonial" en wordt vastgesteld door de belastingdienst. Deze waarde is vrijwel altijd veel en veel lager dan de verkoopwaarde daar het herwaarderingssysteem voor WOZ-waardes in Portugal nog ouderwets is en niet jaarlijks wordt hierzien zoals in Nederland. (Wilt u meer lezen over de IMI, zie een uitgebreide artikel specifiek over de jaarlijke IMI hier
 
AIMI
Indien u onroerend goed in Portugal bezit met een waarde boven € 600.000 krijgt u tevens te maken met de jaarlijke vermogensbelasting genaamd AIMI. Deze belasting is in 2017 ingevoerd en is 0,4% voor bedrijven en 0,7% voor particulieren. Indien de waarde van het onroerend goed een waarde van meer dan € 1.000.000 heeft is de heffing 1% voor zowel voor particulieren als bedrijven. Indien u fiscaal partners bent, is de belastingvrije voet niet € 600.000, maar € 1.200.000. De autoriteiten hanteren ook hier de WOZ-waarde, oftewel de "Valor Patromonial" als grondslag voor de waardeberekening van uw onroerend goed. 
 
Gebruikskosten
Verder krijgt u uiteraard te maken met gebruikskosten voor water, elektra en (indien van toepassing) gas. De tarieven van de nutsbedrijven zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland. Verder heeft u kosten aan een internet- en tv abonnement. Er zijn diverse aanbieders zoals Vodafone en Canal Digital. Als u Ziggo in Nederland heeft, kunt u via Nederland deze zenders ook in Portugal ontvangen.
 
Condominium bijdrage / VvE - bijdrage 
Wordt u eigenaar van een appartement, een geschakelde woning of van een woning op een resort dan krijgt u te maken met maandelijkse condominium kosten, in Nederland ook wel servicekosten of kosten Vereniging van Eigenaren genoemd. Dit bedrag varieert per condominium van 
circa € 30 - € 150 euro per maand. Hiervan wordt het zwembad onderhouden en schoongemaakt, maar ook de tuin, lift, de openbare ruimtes, gezamenlijke verlichting en er wordt gespaard voor toekomstig onderhoud.  
 
Eigenaren van villa's krijgen vaak nog te maken met de kosten voor tuin- en zwembad onderhoud indien u deze niet zelf gaat onderhouden. Kosten hiervan variëren en zijn ook afhankelijk van het gebruik, vooral bij zwembad onderhoud. Wij kunnen u altijd helpen met een offerte van een betrouwbare partij om u hierbij van dienst te zijn.   
 
Indien u gaat verhuren, laat u dan goed voorlichten over onder andere de aanvraag van de verhuurvergunning en de te betalen belasting. 
 
De kosten voor levensonderhoud in Portugal zijn lager dan in Nederland. Waar de benzine zelfs duurder is, zijn de boodschappen goedkoper, net als uit eten gaan, verzekeringen en ziektekosten. Ook de belastingtarieven voor residenten zijn interessant. 
 
Mocht u meer informatie wensen bel of mail ons dan gerust. U kunt tevens een afspraak maken op ons kantoor in Capelle aan den IJssel in Nederland. Wij horen graag van u.