Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

verkoop

Documentatie

Hieronder vindt u een overzicht van de documenten die nodig zijn voor de verkoop van uw woning: 

 

 • Paspoort of een ID-document = Bilhete de Identidade / passaporte
  Een kopie van een geldig identiteitsbewijs is nodig van iedereen die (mede)eigenaar is van het onroerend goed in Portugal. 

 • Fiscaal nummer = Número de contribuinte (NIF)
  Een kopie van uw fiscale nummer welke aangevraagd is ten tijde van de aankoop van de woning.   

 • Financiële registratie = Caderneta predial
  Dit document wordt afgegeven door de "Finanças" (Belastingdienst) en geeft de financiële registratie van het pand weer en de tarieven en belastingen die betaald moeten worden. Dit moet een bijgewerkt exemplaar zijn, omdat het document een beperkte geldigheid heeft van 6 maanden in geval van onroerend goed transacties. 

 • Kadastraal uittreksel = Certidão de Teor
  Dit document laat zien wie de geregistreerde eigenaar van een woning is en of er uitstaande leningen/hypotheken op het onroerend goed rusten, alsmede bijzonderheden van het pand en het bebouwde oppervlakte en perceelsgrootte worden hierop vermeld. Een kopie van dit document is verkrijgbaar in het "Conservatória Registo Predial" (Kadaster). Dit moet een bijgewerkt exemplaar zijn, omdat ook dit document een beperkte geldigheidsduur heeft van 6 maanden, in geval van onroerend goed transacties. 

 • Woonvergunning / bouwvergunning = Licença de Habitabilidade / Utilização ou Construção
  Dit is vereist voor ieder object gebouwd na 1951. Deze vergunning wordt uitgegeven door de "Câmara Municipal" (gemeentehuis) en laat zien dat het pand is gebouwd volgens de goedgekeurde plannen en dat het gebruik als bewoning goedgekeurd is. Geen eigendomsoverdracht kan plaats vinden zonder dit document. Indien uw woning voor 1951 gebouwd is, heeft u een verklaring van de gemeente nodig dat het bouwjaar inderdaad voor 1951 is. 

 • Bestek = Ficha tecnica
  Dit document wordt verstrekt door de "Construtor" (ontwikkelaar). Dit document bevat informatie over de leveranciers, de gebruikte materialen en de technische gegevens van het bouwproces. Dit geldt voor woningen die opgeleverd zijn na 30 maart 2004. 

 • Energiecertificaat
  Volgens de nieuwe wet moet iedere woning in Portugal die bij een makelaar te koop aangeboden wordt reeds over een energiecertificaat beschikken. Dit document is nodig bij de notarisoverdracht, maar moet door nieuwe wetgeving van december 2013 dus al reeds bij het te koop aanbieden van uw woning aanwezig zijn. Zonder dit document kan er geen notarisoverdracht plaats vinden.  Voor meer informatie zie ons nieuwsitem over het energiecertificaat. 

 • Opdracht tot dienstverlening
  De verkopend makelaar moet opdracht gekregen hebben van de verkopende partij om het onroerend goed te mogen verkopen. Om deze opdracht te verstrekken, ondertekenen partijen gezamenlijk een opdracht tot dienstverlening.  

 • Off-shore verkoop 
  Wanneer het object gevestigd is in een Offshore Company, is tevens benodigd:
  1. een kopie van de aandelen van de offshore
  2. de vermelding in welke land de Offshore gevestigd is
  3. een verklaring van de laatste betaling, ter bevestiging dat de Offshore nog in leven is.

Let op: deze informatie is indicatief en wij kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele fouten of verkeerde informatie. We raden u aan bij elke aankoop en verkoop van vastgoed in Portugal u goed te laten informeren over de juridische en fiscale gevolgen omdat de wetten in Portugal voortdurend veranderen.