Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Portugal: de beste keus voor gepensioneerden

Na uw pensioen een huis kopen in Portugal, dat is een goed idee. In Portugal geniet u niet alleen van één van de beste klimaten ter wereld en bijna de meeste zonuren van Europa, maar ook van goede gezondheidszorg en het gunstige fiscale klimaat voor gepensioneerden.

 

 

Portugal: de meeste zonuren in Europa

Portugal heeft één van de beste klimaten ter wereld en staat bekend om haar geweldige stranden. Ook is Portugal bijna koploper van Europa als het gaat om de meeste zonuren. Zakenblad Forbes heeft de Algarve zelfs uitgeroepen tot de beste plek ter wereld om na uw pensioen te wonen. Hier schijnt de zon ongeveer 3.000 uur per jaar. De Algarve ligt aan de Atlantische Oceaan, waar het door de frisse zeewind nooit drukkend warm is, maar wel vrijwel altijd aangenaam zonnig. 

 

Portugal: veilig land met goede gezondheidszorg 

Portugal is een veilig land om te wonen. Het is er politiek stabiel en de criminaliteit behoort tot de laagste van Europa. De gezondheidszorg in Portugal is goed en betaalbaar. Gemiddeld liggen de kosten voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking lager dan in veel andere landen in Europa.

Als gepensioneerde hoeft u geen financiële bijdrage te leveren aan de publieke gezondheidszorg, die voor 65-plussers bijvoorbeeld 40 tot 100 procent van de kosten voor medicijnen en andere medische zaken vergoedt. Komt u niet in aanmerking voor de publieke gezondheidszorg? Dan is het aan te raden een particuliere zorgverzekering af te sluiten. U hoeft hiervoor alleen enkele vragen te beantwoorden. Daarna bent u verzekerd van goede zorg en korte wachttijden. 

 

Portugal: vriendelijke en warm 

Portugezen staan bekend als vriendelijk, open en relaxed. Door een lange traditie met emigratie zijn de geboren inwoners van Portugal gewend aan andere culturen. Na uw pensioen geven ze u dan ook graag een warm en enthousiast welkom in uw nieuwe woonland. Bovendien spreken de Portugesen over het algemeen goed Engels, zodat u zich hier gemakkelijk verstaanbaar kunt maken. 

 

Last but not least: het gunstige fiscale klimaat in Portugal

Ook als het gaat om belastingvoordeel maakt Portugal het voor gepensioneerden uit andere Europese landen extra aantrekkelijk om in het land te gaan wonen. Zo is inkomen uit rente en dividend in Portugal vrijgesteld van belasting, terwijl in het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal is vastgelegd dat Nederland er maximaal maar 10 procent belasting over mag heffen.

 

Voor gepensioneerden uit België, Frankrijk, Zweden, Luxemburg en vele andere Europese landen valt het belastingvoordeel in Portugal via het Non Habitual Resident regime (ookwel NHR regime genoemd) zelfs nog gunstiger uit. Als zogenaamde ‘niet-gewone ingezetene’ krijgt u uw pensioen in Portugal tien jaar lang geheel belastingvrij!

 

Omdat hier in het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal andere afspraken over zijn gemaakt, geldt dit extra fiscale voordeel helaas niet voor Nederlanders, maar Nederlanders krijgen dus wel het belastingvoordeel op inkomen uit rente en dividend in Portugal.