Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Wat kost het dagelijks leven in Portugal?

Als je een huis koopt in Portugal, of dat nu is om er permanent te gaan wonen of om er vakantie te vieren, krijg je ook te maken met de kosten van het dagelijks leven in het Zuid-Europese land.

 

Hoe goedkoop of duur is leven in Portugal? Wat betaal je voor je boodschappen in de supermarkt? Hoeveel geld ben je kwijt als je op een terras een drankje bestelt? En wat kost het om in Portugal uit eten te gaan in een restaurant?

 

De website Numbeo.com maakt handige lijstjes van wat het dagelijks leven in verschillende landen kost. De Cost of Living Index berekent per land de kosten van onder andere consumentengoederen, boodschappen, restaurantbezoek en vervoer. Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.

 

 

Boodschappen in de supermarkt

 

Ook in de Groceries Index, die alleen naar de dagelijkse boodschappen kijkt, springt Portugal er met een plek in de middenmoot uit. Brood, groenten en fruit zijn meestal niet duur. Je boodschappen doe je niet alleen in de supermarkt – in het Portugees supermercado – maar ook op de markt. Bijna ieder dorp en elke stad in Portugal heeft zijn eigen markt, waar je vaak regionale producten kunt kopen voor kleine prijsjes.

 

Een drankje op het terras

 

Portugal staat bekend om haar sterke koffiecultuur. Hoe klein een dorp ook is, het heeft altijd wel een eigen pastelaria: een koffietentje waar je kunt genieten van een goede kop koffie met meestal een heerlijk zoet stuk taart erbij. Schrik niet van de rekening: het is hier nu eenmaal héél goedkoop.

Wil je later op de dag op een terras in de zon genieten van een lekker koud drankje? Ook dan ben je niet veel geld kwijt. Volgens de Worldwide Holiday Costs Barometer 2018 is de Algarve de meest voordelige strandbestemming van Europa, betaal je voor een flesje bier, cola of glaasje wijn ongeveer 1,20 euro per stuk.

 

Uit eten in Portugal

 

Eten in een restaurant is in Portugal niet zo heel veel duurder dan zelf koken. Ook de Portugezen zelf gaan regelmatig uit eten. In veel restaurants kun je de prato do dia, het voordelige dagmenu, bestellen. Maar je kunt ook proeven van de heerlijke vis- en vleesgerechten waar de Portugese keuken bekend om staat, zoals de bij de lokale bewoners zo geliefde kabeljauw.

Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de "prato do dia" al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht. Een drankje en een toetje erbij en je kunt voor een tientje heerlijk gegeten hebben. Vergeet in Portugal de fooi niet: het is in Portugal gebruikelijk om bij het afrekenen een fooi van ongeveer 10 procent van de rekening te geven.